Το κείμενο αυτό παρουσιάζει τα φάρμακα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Έχει δομηθεί για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιο κοινά φάρμακα καθώς και κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. 

Τι φάρμακα μπορεί να χρειαστώ

Τα πιο κοινά φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφηθούν περιλαμβάνουν:

Φάρμακα που μειώνουν τη γλοιότητα του αίματος ή κοινώς «αραιώνουν το αίμα» όπως η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη

Συνήθως λαμβάνονται μια φορά την ημέρα το πρωί μαζί με φαγητό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τη δυσπεψία και τις μελανιές. Σημειώστε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι ασφαλής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Φάρμακα που ελαττώνουν την χοληστερίνη στο αίμα σας

Περιλαμβάνουν τις στατίνες: ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη, πραβαστατίνη η ροσουβαστατίνη. Λαμβάνονται συνήθως μια φορά την ημέρα το βράδυ. Σημειώστε ότι οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν μυικούς πόνους. Για το λόγο αυτό ενημερώσετε τον γιατρό σας ή τον νοσηλευτή αν έχετε ανεξήγητους μυϊκούς πόνους και ενοχλήσεις. Άλλα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ελάττωση των επιπέδων της χοληστερίνης περιλαμβάνουν την εζετιμίμπη και τη μπεζαφιμπράτη

 

Φάρμακα που ελαττώνουν τα οξέα στο στομάχι σας (αντιόξινα)

Αυτά τα φάρμακα προλαμβάνουν την δυσπεψία ή τα συμπτώματα από το έλκος στομάχου. Οι «αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, PPIs» πχ ομεπραζόλη και λανσοπραζόλη συνήθως λαμβάνονται μια φορά την ημέρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τη διάρροια, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσουν το νεφρολογικό πρόβλημα. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τα μηνιαία εργαστηριακά σας και θα αλλάξει την αγωγή σας σε περίπτωση που το φάρμακο σας δημιουργεί πρόβλημα. Οι ανταγωνιστές Η2, πχ ρανιτιδίνη και σιμετιδίνη  λαμβάνονται από μία έως και δυο φορές την ημέρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση και πονοκέφαλο.

 

Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα στο αίμα

Πρόκειται για το διττανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται για να αυξήσει το pH στο αίμα σας. Η δόση του εξαρτάται από τα επίπεδα των οξέων και τροποποιείται ανάλογα από το γιατρό σας. Λαμβάνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα. Ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν στομαχόπονο, φούσκωμα και ρέψιμο.

Φάρμακα που ανακουφίζουν από την δυσκοιλιότητα

Η Λακτουλόζη, ή σέννα, η παραφίνη και άλλα υπακτικά χορηγούνται για να θεραπεύουν ή να προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα. Μπορούν να λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί μία ή δύο μέρες για να δώσουν αποτέλεσμα. Ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι και ρέψιμο.

Φάρμακα που ελαττώνουν τον κνησμό (φαγούρα), «αντισταμινικά»

Τα αντισταμινικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κνησμό που είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα στην Χρόνια Νεφρική Νόσο και συμβαίνει καθώς τοξικά προϊόντα αθροίζονται στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι αντισταμινικών και κάποια μπορούν να αγοραστούν από το φαρμακείο χωρίς συνταγή. Βεβαιωθείτε ότι δε λαμβάνεται διπλή από την συνιστώμενη δόση μην παίρνετε αντισταμινικά που έχετε αγοράσει μόνοι σας μαζί με αυτά που σας δίνει ο γιατρός. Τα αντισταμινικά περιλαμβάνουν την Χλωρφεναμίνη, την υδροξυζίνη, τη λοραταδίνη και την σετιριζίνη. Σημειώστε ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματικά και επιπλέον μπορεί να σας δημιουργήσουν υπνηλία και δυσκολία στην οδήγηση.

 

Φάρμακα που βοηθούν με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Κάποιοι νεφροπαθείς έχουν ανησυχία που εντοπίζεται στα πόδια τους. Τα φάρμακα γκαμπαπεντίνη, κλοναζεπάμη, ριπινιρόλη και πραμιπεξόλη χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν τα συμπτώματα των ανήσυχων ποδιών. Η  ριπινιρόλη και η πραμιπεξόλη μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως υπερβολή στο φαγητό ή ροπή σε τυχερά παιχνίδια. Εάν συμβεί αυτό παρακαλώ ενημερώστε τον γιατρό σας. Όλα αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας δημιουργήσουν υπνηλία

 

Φάρμακα που θεραπεύουν την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα)

Οι  ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο μπορεί να υποφέρουν από κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Η εξωνεφρική κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναική κάθαρση) αντιμετωπίζει την ουρική αρθρίτιδα. Η αλλοπυρινόλη και η φεμπουξοστάτη είναι τα φάρμακα που προλαμβάνουν την ουρική αρθρίτιδα. Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο χρειάζονται μικρή δόση από τα παραπάνω φάρμακα. Απαγορεύεται η λήψη των παραπάνω μαζί με το φλάρμακιο που λέγεται αζαθειοπρίνη. Εάν η ουρική αρθρίτιδα επανεμφανιστεί παρακαλώ επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β συστήνεται να έχει γίνει πριν την έναρξη της εξωνεφρικής κάθαρσης. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω του αίματος ή μέσα από μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας Β υγρά.  Για τον λόγο αυτό η αιμοκάθαρση σας κάνει ευάλωτους σε αυτή τη λοίμωξη.

Παυσίπονα

Η παρακεταμόλη μπορεί να λαμβάνεται από όλους τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο. Φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη μαζί με κωδείνη (πχ Lonarid) μπορουν να ληφθουν με συνταγη γιατρού και σε μικρότερη δόση.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και μεγάλες δόσεις ασπιρίνης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο ούτε από αυτούς που έχουν  νεφρικό μόσχευμα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με προσοχή σε ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τα πάρετε.

 

Φροντίζοντας τα φάρμακα σας

 

Θα πρέπει να φυλάσσετε τα φάρμακά σας στην αρχική τους συσκευασία, σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από την πρόσβαση παιδιών. Μην πετάτε ληγμένα η μη χρήσιμες ταμπλέτες στην τουαλέτα και μην τα πετάτε στα σκουπίδια. Επιστρέψτε τα στο δικό σας φαρμακείο το οποίο θα τα απορρίψει κατάλληλα.